Den hemlige kocken

av Mats-Eric Nilsson är en bok för alla som vill ha lite bättre koll på vad man petar i sig för mat, inte visste jag att det fuskas så mycket med vår mat som det gör!! Författaren går igenom allt från vår urvattnade brödkultur till var man kan handla genuin, riktig mat som inte är fabriksproducerad. Och jag tänker skrota alla lightprodukter och bli en ännu duktigare ekologiskt handlande människa... Åtminstone sträva mot det målet tydligare och ta hjälp av den här bokens utmärkta information om alla tillsatser. Ta till exempel balsamvinäger, som i de flesta fall är vanlig vinäger där man tillsat sötning och bruna färgämnen. Lika bra att återgå till basvarorna som är billiga för att de innehåller rena råvaror!

Silverhimmel

Morgonens mörker övergår i förmiddagens grå himmel, silver försöker jag tänka för att lyfta tillvaron lite. Ser inte himlen ut som silver. Tänder lamporna för att få lite ljus så att kroppen ska vakna och förstå att det faktiskt är dag och inte meningen att vila nu. Morgonkaffet är välgörande men räcker inte för att skaka liv i lemmarna idag, men när jag slår på radion och hör Marcus Birro debattera försäkringskassans sätt att bemöta sjukskrivna då vaknar jag till. Birro försvarar mångfalden, att vi människor är olika och har så olika förutsättningar och att vi är på väg att skapa ett samhälle där det är lätt att hamna utanför ramarna om man inte är stark, frisk och effektiv. Och jag tänker att jag vill försvara långsamheten, jag vill försvara eftertanken, jag vill försvara allvaret, jag vill försvara närvaron och tiden. Jag vill vara en del av en motståndsrörelse, därför skriver och läser jag poesi!

Utanför huset

av Marie Wetterstrand har varit mitt lässällskap under vår turbulenta jul med flytt och växande mage. Jag tyckte mycket om Marie Wetterstrands roman som är en skildring av vår tid. Jag drabbas av människorna i boken, de lägger sig under min hud och skaver, trovärdiga och skildrade med integritet och empati. Tycker om att romanen utspelar sig på landsbygden, och huvudkaraktärens nära relation till naturen.