Prestation...

...kan vara något härligt, att lyckas med något som man kämpat med länge - som när bokstäverna bildar ord, ord bildar mening och man får ihop meningarna till en text. Läsakten, som växer fram och blir en del av ögat som rusar fram över sidorna utan en tanke på vad som händer. Prestation kan vara fullt av krav inför sig själv och andra, measuring, vi mäter oss och jämför, vill vara duktiga och lyckade. Kroppen stelnar i en sne båge, pennan fastnar, krampar, det blir inte mer, själviakttagelsens skugga är alltför stark. Prestationen kväver, pressar samman lungorna så att luften varken kommer ut eller in. Men så rinner tårarna över, någon bjuder på ett leende och allt lossnar. Pennan träffar ett papper och orden rinner ut, svarta tecken bildar ord, bildar mening och en text växer fram - skrivakten tar fart och där på det vita strosar tankarna omkring, kastas om, redigeras och förändras.

utsiktenHär är luften krispig, jag fäller ihop vingarna, andas ut och landar.

underifrånJag ligger vaken och undrar vart du tog vägen. Små stjärnor glimmar i ögonvrån, och påminner mig om dina plirande blå. Jag hade gärna haft ett samtal till, men vi hann inte innan du försvann. Men i mina tankar kan jag möta dig när jag vill, och bakom mina ögonlock ligger du kvar precis som vanligt.

Svanpromenad på isen


På promenad i det gråa, som lyste både vitt och mörkt, en skiftande dag.
Och med raska steg tog jag en runda och fick se svanen som letade vattenhål.
Hon fann det strax under bron som går över till Långholmen från Södermalm.
Våren kändes mer nära.

20090206

Känslan ligger vilande, så jag lyfter fötterna och låter dem i snabb takt ta mig fram genom snöglopp och kyla. Det fuktiga, kalla letar sig in, kryper in , smiter in. Grått, grått, grått. Kaffedoften letar sig ut, och väcker vädrande näsvingar till liv. Stegen bestämmer sig snabbt för att ta sig in och kaffedoften har nu lindat sig runt mig, jag kan inte vänta, blir otålig, mjölkskum på överläppen, munnen full av smak. Det sticker till i näsan, skinkan, byter den mot ost, som jag sätter tänderna i. Hungrig: Härligt.